Kennel Clearmount

 

Häng med oss på en resa från parning till leveransklara valpar!

Enligt planen skulle Lilly börja löpa i augusti 2017.

Det skulle bli hennes tredje löp. Hon skulle just ha fyllt två år.

Fysiskt och psykiskt mogen för att ta på sig det stora ansvaret att bli mamma till en kull valpar.

 

Vi hade diskuterat fram och tillbaka vilken hane vi skulle välja.

 

Det är mycket att ta hänsyn till vid val av avelsdjur. Hanen vi valde heter ”Taa Palati´s Dart Dixon” (kallas Dart). Han är knäledsundersökt (Patella Luxation) med fria knän och ögonlyst utan anmärkning. Dart är även utställd med mycket gott resultat. En stabil och mycket trevlig kille.

 

Givetvis är även Lilly knäledsundersökt och fri på knäna och hon är ögonlyst utan anmärkning. Utställd med ett very good. Stamtavlemässigt passar de bra ihop.

 

Nu startade löpet 3 veckor tidigare.

Förväntansfulla åker vi upp till Mariefred där Dart bor. Lilly blev väldigt förtjust i Dart. Det känns alltid bra när hundarna gillar varandra.

Parningen gick utmärkt. Vi åkte hem för att återkomma två dagar senare för att upprepa proceduren.

 

Sen var det bara till att vänta!

 

Leta efter tecken.

Visst är hon tröttare? Lugnare?

Vid tre veckor matvägrade hon några dagar. Det brukar vara ett tydligt tecken på att de är dräktiga. Men visst är spenarna rosa? Nog börjar hon lägga ut?

 

Ungefär i vecka 5-6 så vet vi. Hon är med valpar.

 

Efter dygn 42 är valparna så utvecklade att de syns på röntgen. Ska vi eller ska vi inte?

Anna bokar tid för röntgen.

 

Kerstin tycker inte hon är så tjock, kan det vara två? Jo, röntgen visar två valpar!

 

Så långt känns det bra. Vad vi är oroliga för är om det bara är en valp så växer den sig så stor att tiken har svårt att föda fram valpen. Man vill inte utsätta tiken för kejsarsnitt om det går att undvika. Att söva en hund, speciellt en som bär på valpar i magen, är riskabelt. Fler än en pomtik har fått sätta livet till vid en valpning. Är det så att en valp dör innan eller under valpning blir det också svårare att få ut valpen. Det är inte ovanligt att valpar dör innan de kommer ut. Så när valpningen är över, tik och valpar mår bra så känner vi en stor tacksamhet. Ännu en lyckad valpning.

 

Nu lägger sig lugnet över valplådan. Tiken slumrar till korta stunder, vaknar och tvättar sina små som ligger och diar eller sover nära mamma.

Om valpningen den 19 september

Lillys valpning gick snabbt och lätt. Anna hade räknat med valpning den 22 september så jobbet i Norrland skulle klaras av och Anna skulle återvända i god tid innan beräknad nedkomst. Nu styr vi ju inte över naturen. När Anna satt på Arlanda och väntade på flyget fick hon information om att tempen är ganska låg samt att Lilly inte ville äta sin lunch. Innan valpning går temperaturen ner till cirka 36 grader mot normalt ungefär 38 grader. Då kan man vänta sig att valpningen sker inom närmaste dygnet.

Ett par timmar senare då Anna landat i Luleå kunde jag meddela att Lilly senaste timmarna bäddat en del och att hon varit flåsig. Lilly visar tydligt att valpningen är på gång. 

Drygt 20 minuter senare – nästa rapport – nu är vattenblåsan här säger jag. Anna – redan?

Ytterligare en stund senare ringer jag Anna och talar om att första valpen är här, en pigg hane.

Anna – oj… Hon fann inga ord över att det gick så fort. 

 

Knappt ett par timmar senare föds en tik, hon är mörkare än sin bror.

 

Båda vägde 114 gram. Båda är pigga och börjar genast dia. Lycka!

Jag brukar alltid läsa valpningshandboken för att komma i rätt stämning inför den stundande valpningen. Det hann jag inte med denna gång upptäckte jag när jag städade upp efter valpningen. Där låg boken kvar i vår låda med valpningsutrustning.

Det finns mycket att tacka Malva för, hon är vår stamtik och är mormors mor till dessa valpar. Alla hennes avkommor som gått i avel har haft snabba och lätta valpningar.

 

22 sep

De följande dagarna tillbringar Lilly i valplådan med sina små. Avbrott för väldigt snabba rastningsturer ut.

Valparna vägs dagligen för att förvissa oss om att de får i sig mat.

Tempar Lilly någon gång ytterligare för att förvissa mig om att det är bra med henne.

 

Vi ser inte så mycket av valparna ännu. Lilly har dem intill sig så de håller värmen. De kan ännu inte reglera sin kroppsvärme själva. Det är väldigt tyst i valplådan, det tyder på att allt är som det ska.

De får i sig mat och är nöjda.

När Anna kommer hem från Norrland får hon se sina nya små underverk på riktigt. Självklart har hon fått lite bilder under dagarna hon varit borta.

 

Reflektion från Anna

Jag åkte hemifrån vid 9 på tisdagsmorgonen den 19 september. Lilly var som sagt beräknad till den 22 september men när valparna är klara så skickas en signal till tiken om att vi är redo, släpp ut oss.

Att få rapporten att Lilly inte vill ha sin lunch blev typ, ja hon kanske är på gång.

Då jag sedan landat i Luleå och får rapporten att hon bäddar och flåsar var lite oväntat. Blev mycket förvånad och samtidigt lite förgrymmad (det släppte fort dock) att jag skulle missa valpningen. Att vara med och hjälpa nya liv till världen är otroligt mäktigt.

Jag är så fantastiskt glad över att valpningen gick bra och att vi fått två friska, fina, pigga valpar.