Kennel Clearmount

Portugal 2013

 

April 2013

Nu är vi hemma igen efter några månader på Iberiska halvön. Den största delen av tiden tillbringade vi i Portugal. För mig är det fantastiskt att komma ner till ljuset och värmen och att slippa promenera på isiga gångvägar och översnöade stigar i skogen.

 

Vädret har inte varit det bästa i år. Kylan som legat över Sverige har dragit ner ända till Spanien och Portugal. Vi har haft en del regn, främst på nätterna. Tack vare regnet så har blomsterprakten i naturen varit helt sagolik. Tänk er att vandra i paradiset...

 

 

I Portugal har man skapat konstgjorda dammar, så kallade Barragemer. Runt dessa kan man idka friluftsliv mitt ute i naturen med möjligheter till vandring och fiske. På vissa platser är även grillar uppbyggda. När vi var där fick vi stå där för oss själva, då portugiserna använder platserna mer under sommarhalvåret.

 

Att bo i husbil i Portugal är enkelt. Under senare år har flera ställplatser skapats, det innebär att ett område gjorts iordning. Ofta inhägnat med möjlighet att fylla på vatten, tömma toaletten och även kunna köpa ström. Dessa ställplatser är anlagda på vackra platser. I Algarve där vi tillbringade största delen av tiden ligger ställplatserna ofta vid havet.

 

Ibland nyttjar vi campingplatser, ungefär hälften av tiden fricampar vi. Det innebär att vi står på ett ställe, gärna efter havet där det står andra husbilar. Vi har dock ingen service när vi fricampar så som det finns på campingar och ställplatser.

 

 

Vi lämnade ett kallt och ruggigt Sverige för att i södra Frankrike mötas av våren. Jag besökte en palatsträdgård i Cadillac där snödropparna blommade helt ljuvligt. När vi kom ner en bit i Portugal blommade änglatrumpeten, citrusträden är fulla med apelsiner och citroner, lejongapen växer vilt liksom fredskallan.

För mig som både har arbetat med växter och har det som hobby så ger det mig mycket glädje att få vandra omkring och få uppleva det fantastiska i naturen. Blommor är mat för själen.

 

Fin utsikt från husbilen.

 

Grottmålning från södra Frankrike, 20 000 år gammal.